Проектът на Фондация Лале „Вяра в семейството” спечели гласовете на служителите на УниКредит Булбанк в конкурса „Твоят избор, твоят проект”
10.05.2011
На съвместна пресконференция, състояла се на 10 май в София, Фондация „Лале”,Фондация УниКредит и УниКредит Булбанк обявиха, че поставят началото на съвместен проект – „Вяра в семейството”. Както подсказва името, проектът е насочен към запазване целостта на семействата в риск и предотвратяване на изоставянето на деца в институции.

Проектът ще бъде реализиран благодарение на служителите на УниКредит Булбанк, които го избраха в онлайн гласуване измежду общо три социални проекта, предложени от три български организации и одобрени за участие в инициативата „Твоят избор, твоят проект”. 2 250 служители (56%) от служителите на УниКредит Булбанк се включиха в инициативата „Твоят избор, твоят проект”, като повече от 970 са гласувалите за проекта на Фондация „Лале”.

Стойността на проекта е 97 000 евро, като финансирането в пълния му размер ще бъде осигурено от Фондация УниКредит .

Чрез реализирането на проекта за период от две години, трите институции планират да помогнат на поне 250 деца и техните семейства да останат заедно. „Често в бедните семейства, семействата с един родител и тези, в които някой от родителите (или и двамата) работят в чужбина има различни трудности в отглеждането на децата. В някои случаи те водят до настаняване на детето в институция. С малка, но навременна подкрепа повечето семейства могат да се справят с трудностите. Вярваме, че чрез помощта на Фондация УниКредит, можем да покажем как разделянето на деца и семейства може да бъде избегнато”, споделя г-жа Мария Петкова, директор на Фондация „Лале”. По думите й, настаняването на деца в социални домове има негативни последици за тях. Организирането на т.нар. „фамилни срещи” е начин да се подкрепят вярата и силата на семействата за да се справят с трудностите и да останат заедно. Проектът „Вяра в семейството” включва именно организирането на такива „фамилни срещи” в случаи на идентифицирани проблеми на деца и семействата им. 

„Това означава, че от този проект ще спечелят не само децата, а членовете на техните семейства, общо около 3 000 души”, допълва г-жа Петкова. Проектът ще започне първоначално в 15 села в общините Хасково, Свиленград, Любимец и Стамболово. Ще бъдат обучени и специалисти от други организации от цялата страна, които да прилагат подхода в работата си. 

„Изключително радостен съм, че поставяме началото на нов проект в България, благодарение на който повече деца ще растат с близките и роднините си, вместо в институции”, каза Маурицио Карара, председател на Фондация УниКредит. 

Той посочи, че фондацията с радост подкрепя този проект, имащ за цел да намери дългосрочно решение за един от най-важните социални проблеми в страната. 

„България беше първата държава, в която организирахме подобен вот сред служителите, защото за нас беше важно да чуем гласа на хората. Те са тук и е редно те да посочат кой е проектът, който е най-нужен на местните общности, които УниКредит традиционно подкрепя”, посочи Карара. 

 

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни